You are here

Υιοθετήστε ένα νέο τρόπο ζωής

Υιοθετήστε ένα νέο τρόπο ζωής

DNA

Η αγγλική συντομογραφία DNA αναφέρεται στο δεσοξυριβονουκλεϊκό οξύ (deoxyribonucleic acid), το οποίο αποτελεί απαραίτητο συστατικό στοιχείο των χρωμοσωμάτων που φέρουν τις γενετικές πληροφορίες του κάθε οργανισμού.

Το DNA αποτελεί τον φορέα των πληροφοριών που χρειάζονται τα κύτταρα για την εύρυθμη λειτουργία τους. Το συγκεκριμένο μοτίβο διαταράσσεται όταν η δομή του DNA υποστεί αλλοίωση, για παράδειγμα λόγω επίδρασης υπεριώδους ηλιακής ακτινοβολίας. Οι συνέπειες της πιθανής μετάλλαξης που μπορεί να προκύψει κυμαίνονται, στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, από την επιτάχυνση της διαδικασίας γήρανσης του δέρματος έως την αύξηση κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος.

Βρείτε περισσότερα για τις επιπτώσεις της έκθεσης στον ήλιο στο DNA των δερματικών κυττάρων στο κείμενό μας σχετικά με τις επιπτώσεις της ηλιακής ακτινοβολίας στο δέρμα. Αν αναζητάτε συμβουλές για την αποφυγή δερματικών αλλοιώσεων από τις ακτίνες UV, συμβουλευτείτε τις οδηγίες μας για τη φροντίδα της επιδερμίδας μετά την έκθεση στον ήλιο.

Laser  

Παρόλο που ο αγγλικός όρος «laser» χρησιμοποιείται ως ουσιαστικό, στην πραγματικότητα είναι ακρωνύμιο του Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation, το οποίο αποδίδεται στα ελληνικά ως Ενίσχυση Φωτός με Εξαναγκασμένη Εκπομπή Ακτινοβολίας. Κατά τη διάρκεια επέμβασης με τη χρήση laser, μια συσκευή εκπέμπει μια στενή δέσμη ακτινοβολίας φωτός, ικανή να τροποποιήσει τη δομή του δέρματος στην περιοχή προς την οποία στοχεύει. Συνεπώς, μπορεί να τροποποιήσει μια πολύ συγκεκριμένη περιοχή, αφήνοντας άθικτο τον περιβάλλοντα ιστό. Χρησιμοποιείται στην αισθητική ιατρική ως μέθοδος αποτρίχωσης, αλλά και θεραπείας κατά των ρυτίδων και των δερματικών ατελειών.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό, επισκεφθείτε τη σελίδα μας σχετικά με τις επεμβάσεις με τη χρήση laser στην αισθητική δερματολογία.

Αντιοξειδωτικά

Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες ικανές να εξουδετερώσουν ή να μειώσουν τη φθορά που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες, τοξικές μορφές μορίων του σώματος που επιταχύνουν τη διαδικασία γήρανσης.

Βρίσκονται εκ φύσεως στον οργανισμό μας, ενώ μπορούν να εξασφαλιστούν και μέσω της διατροφής. Οι βιταμίνες Α, C και E ανήκουν στα αντιοξειδωτικά που απαντώνται συχνά σε συνθέσεις αντιγηραντικής φροντίδας. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα αντιοξειδωτικά διαβάστε το κείμενό μας για το οξειδωτικό στρες, καθώς και τις συμβουλές μας για το πώς να επωφεληθείτε από τις αντιγηραντικές ιδιότητες των τροφίμων.

Απολέπιση

Η απολέπιση είναι τεχνική που χρησιμοποιείται στην αισθητική ιατρική για την ανανέωση της επιδερμίδας του προσώπου με τη χρήση μιας χημικής διαδικασίας καταστροφής των επιφανειακών στιβάδων του δέρματος.

Οι ουσίες που χρησιμοποιούνται για την τεχνική αυτή καθορίζουν το αν η απολέπιση θα είναι επιφανειακή, μεσαία ή βαθιά. Η διαδικασία αυτή βοηθά να μειωθούν τα σημάδια της ακμής ή της γήρανσης, όπως οι λεπτές γραμμές.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία, διαβάστε την έκθεσή μας για την απολέπιση.

Βιταμίνη D   

Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου και την επιδιόρθωση των οστών. Επίσης, συμμετέχει και σε άλλες βιολογικές διεργασίες, όπως η ανοσοποίηση.

Ο οργανισμός συνθέτει βιταμίνη D χάρη στην επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας στη χοληστερόλη. Η βιταμίνη D μπορεί να προσληφθεί και από την τροφή (προϊόντα φυτικής και ζωικής προέλευσης).

Γλυκοζυλίωση  

Η γλυκοζυλίωση, χημική αντίδραση που λαμβάνει χώρα στην καρδιά του χορίου, πυροδοτείται όταν υπάρχει πολύ υψηλή συγκέντρωση σακχάρου στο αίμα: τα μόρια γλυκόζης που προσλαμβάνονται από την τροφή, αντιδρούν με τις πρωτεϊνικές μοριακές δομές με αποτέλεσμα τη διάσπαση του χορίου.

Το φαινόμενο αυτό προκαλεί φθορά στα κύτταρα, τους ιστούς και τα αιμοφόρα αγγεία, με αποτέλεσμα την επιτάχυνση της διαδικασίας γήρανσης του δέρματος.

Για να μάθετε πώς να το περιορίσετε, μη διστάσετε να συμβουλευτείτε το κείμενό μας για τη σχέση μεταξύ διατροφής και αντιγήρανσης.

Δερμοαπόξεση

Η δερμοαπόξεση είναι μια τεχνική απόξεσης των επιφανειακών στιβάδων του δέρματος (επιδερμίδα και χόριο), η οποία απαλείφει ουλές, ρυτίδες και ορισμένες φορές τατουάζ (με τοπική ή γενική αναισθησία) με μια φράουλα ή μια ταχέως περιστρεφόμενη συρμάτινη βούρτσα.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο κείμενό μας σχετικά με τη δερμοαπόξεση.

Ελαστίνη

Η ελαστίνη είναι μια πρωτεΐνη που συμβάλει στο σχηματισμό των ιστών και των οργάνων. Τα μόρια ελαστίνης ενισχύουν τον συνδετικό ιστό και του προσδίδουν ελαστικότητα. Με την πάροδο του χρόνου, ο οργανισμός παράγει λιγότερη ελαστίνη, με αποτέλεσμα να λεπταίνει το δέρμα και, έτσι, να επέρχεται γρηγορότερα η εμφάνιση των ρυτίδων.

Οι ελεύθερες ρίζες, που παράγονται από την έκθεση στις ακτίνες UV, επιτίθενται στα κύτταρα με αποτέλεσμα να μειώνεται η παραγωγή ελαστίνης.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το θέμα αυτό, διαβάστε την έκθεσή μας σχετικά με τον ήλιο και τη γήρανση του δέρματος, καθώς και τις συμβουλές μας σχετικά με το πώς θα προστατευτείτε από την επιβλαβή δράση της ηλιακής ακτινοβολίας.

Ελεύθερες ρίζες

Οι ελεύθερες ρίζες είναι χημικά ασταθή μόρια, τοξικά για τους ζωντανούς οργανισμούς.

Οι ελεύθερες ρίζες προέρχονται από ακτινοβολίες που παράγουν ενέργεια (όπως οι υπεριώδεις ακτίνες) και συντίθενται κυρίως στα κύτταρα κατά τη διάρκεια βιοχημικών αντιδράσεων με το οξυγόνο.

Για την καλύτερη κατανόηση της διαδικασίας σχηματισμού των ελεύθερων ριζών, συμβουλευτείτε το κείμενό μας σχετικά με το οξειδωτικό στρες. Το κείμενό μας για την Κατανόηση της διαδικασίας γήρανσης του δέρματος περιλαμβάνει επίσης επεξηγήσεις αυτού του φαινομένου. Τέλος, αναζητήστε τις συμβουλές μας για την καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών στην ενότητα Συμβουλές Ομορφιάς.

Επιδερμίδα

Η επιδερμίδα αποτελεί την επιφανειακή στιβάδα του δέρματος και προστατεύει το χόριο, αλλά και ολόκληρο το σώμα από εξωτερικούς παράγοντες χάρη στην αδιαπερατότητα, τη δύναμη και την ελαστικότητα που διαθέτει. Η κερατίνη που περιέχει, μας προστατεύει από επιθέσεις από κλιματικούς παράγοντες φυσικής (αέρας, ήλιος, υγρασία και ξηρασία) και χημικής προέλευσης (π.χ. ρύπανση), ενώ τα κύτταρα Langerhans ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Η επιδερμίδα αποτελείται από πολλά στρώματα, τα οποία, επίσης, περιέχουν μελανοκύτταρα, τα κύτταρα τα οποία προσδίδουν χρώμα στην επιδερμίδα. Διαθέτει ένα μηχανισμό που αποτελείται από ιδρωτοποιούς αδένες (παραγωγή ιδρώτα) και σμηγματογόνους αδένες, οι οποίοι βρίσκονται στο θύλακα της τρίχας και εκκρίνουν σμήγμα.

Το επιφανειακό στρώμα της επιδερμίδας, πλούσιο σε κερατίνη, ονομάζεται κεράτινη στιβάδα. Από εκεί απομακρύνονται τα νεκρά κύτταρα του δέρματος, μέσω της απολέπισης.

Μάθετε περισσότερα σχετικά με το δέρμα και τις λειτουργίες του στο ειδικό μας κείμενο για τη δομή του δέρματος.

Θρεπτικές ουσίες

Οι θρεπτικές ουσίες είναι ενώσεις τροφίμων που προέρχονται από τα τρόφιμα και χρησιμοποιούνται από τον οργανισμό για την εύρυθμη λειτουργία του.

Οι θρεπτικές ουσίες που εξασφαλίζουν ενέργεια (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λιπίδια και αλκοόλη) διαχωρίζονται από εκείνες που διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στη στήριξη και την προστασία του οργανισμού (μέταλλα, βιταμίνες, νερό, αλλά και πρωτεΐνες).

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ρόλο των θρεπτικών ουσιών στην υγεία και τη νεανικότητα του δέρματος, διαβάστε το ειδικό κείμενό μας για τη διατροφή και τα αποτελέσματά της στο δέρμα. Αναζητήστε όλες τις προτάσεις μας στην εκπαιδευτική ενότητα σχετικά με τη διατροφή κατά της γήρανσης.

Ινοβλάστες

Οι ινοβλάστες, κύτταρα με ατρακτοειδές ή αστεροειδές σχήμα, βρίσκονται στα κύτταρα του συνδετικού ιστού του δέρματος (τα κύτταρα του συνδετικού ιστού συμπληρώνουν και στηρίζουν τους ιστούς του οργανισμού). Παράγουν κολλαγόνο και ελαστίνη, δύο ουσίες που ενισχύουν το δέρμα, του χαρίζουν ελαστικότητα και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην αποκατάσταση των δερματικών βλαβών.

Κερατίνη  

Η κερατίνη είναι πρωτεΐνη της οποίας βασικές ιδιότητες είναι η δύναμη και η ελαστικότητά της. Παράγεται από κύτταρα που ονομάζονται κερατινοκύτταρα, βρίσκεται στα μαλλιά, τις βλεφαρίδες, τις τρίχες και τα νύχια, αλλά και στο επιφανειακό στρώμα της επιδερμίδας, την οποία προστατεύει από εξωτερικές επιθέσεις και της προσδίδει αντοχή και ελαστικότητα.

Για περισσότερες πληροφορίες, διαβάστε τις εκθέσεις μας σχετικά με τη δομή του δέρματος και τις κηλίδες λόγω της έκθεσης στον ήλιο. Συχνά, ορισμένες κηλίδες εμφανίζονται ως κεράτωση λόγω της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο.

Κολλαγόνο

Το κολλαγόνο είναι μια ινώδης πρωτεΐνη που ενισχύει το δέρμα. Παράγεται από τους ινοβλάστες, κύτταρα τα οποία αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο τμήμα του συνδετικού ιστού (σύνδεση και υποστήριξη μεταξύ διαφορετικών ιστών και οργάνων).

Το κολλαγόνο χρησιμοποιείται στα καλλυντικά προϊόντα ως συστατικό αποκατάστασης του όγκου του δέρματος με αποτέλεσμα να μειώνει τα σημάδια γήρανσης.

Κορτιζόλη

Η κορτιζόλη είναι ορμόνη που παράγεται από τη χοληστερόλη στα επινεφρίδια. Συμμετέχει στην εξισορρόπηση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα και στην απελευθέρωση σακχάρων από τα αποθέματα του οργανισμού για την ικανοποίηση αυξημένων αναγκών ενέργειας, για παράδειγμα σε περιόδους άγχους.

Η κορτιζόλη επηρεάζει, επίσης, τη ρύθμιση του ύπνου και, συνεπώς, τη διαδικασία της κυτταρικής ανάπλασης. Η έκκριση κορτιζόλης βρίσκεται σε μέγιστα επίπεδα μεταξύ 6 και 8 π.μ. και μειώνεται μέχρι το βράδυ.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ρόλο της κορτιζόλης στη γήρανση του δέρματος, διαβάστε το κείμενό μας για το άγχος.

Λιπαρά Οξέα

Τα λιπαρά οξέα, που σχηματίζονται από την αποδόμηση των διατροφικών λιπιδίων από το πεπτικό σύστημα, αποτελούν απαραίτητη πηγή ενέργειας για τον οργανισμό. Υπάρχουν πάνω από 40 διαφορετικά είδη λιπαρών οξέων και ταξινομούνται σε διαφορετικά είδη ανάλογα με τη χημική τους σύνθεση. Διακρίνουμε τα:

  • Κορεσμένα λιπαρά οξέα, που συνήθως παραμένουν σε στερεά μορφή σε θερμοκρασία δωματίου (βούτυρο, τυρί, κρέας, φοινικέλαιο...).
  • Ακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία χωρίζονται σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (ελιές, σόγια και φιστίκια, ξηροί καρποί...) και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (λιπαρά ψάρια, φυτικά έλαια, αυγά...).

Ορισμένα λιπίδια περιέχουν διαφόρων ειδών λιπαρά οξέα. Για παράδειγμα, το κραμβέλαιο περιέχει μονοακόρεστα, αλλά και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα.

Για να ανακαλύψετε ποια από τα παραπάνω λιπαρά οξέα προτείνονται για τη διατήρηση της νεανικότητας της επιδερμίδας σας, διαβάστε το κείμενό μας για τη Διατροφή και τις συμβουλές μας για τη φροντίδα της επιδερμίδας μέσω της ισορροπημένης διατροφής.

Μελανίνη  

Η μελανίνη είναι μια σκούρα χρωστική ουσία που παράγεται από ένα είδος κυττάρων που ονομάζονται μελανοκύτταρα.

Τα μελανοκύτταρα βρίσκονται στο δέρμα, τις τρίχες και τους βλεννογόνους υμένες του ματιού. Ρόλος της μελανίνης είναι να προστατεύει το δέρμα από την υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία, η οποία επιταχύνει τη διαδικασία γήρανσης του δέρματος και αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του δέρματος.

Ο παράγοντας της κληρονομικότητας αλλά και η ορμονική διέγερση των μελανοκυττάρων καθορίζουν το ποσοστό μελανίνης στον οργανισμό.

Βρείτε περισσότερα στα κείμενά μας σχετικά με τις επιπτώσεις του ήλιου στην παραγωγή μελανίνης και τις κηλίδες λόγω έκθεσης στον ήλιο.

Μελανοκύτταρα

Τα μελανοκύτταρα είναι κύτταρα που συναντώνται κυρίως στην επιδερμίδα και το χόριο. Ρόλος τους είναι η σύνθεση της μελανίνης, μιας χρωστικής ουσίας που προσδίδει χρώμα στο δέρμα, τις τρίχες και τα μάτια και μας προστατεύει (εν μέρει) από τις επιβλαβείς συνέπειες της υπεριώδους ακτινοβολίας. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται μελανογένεση.

Βρείτε περισσότερα σχετικά με τις επιπτώσεις του ήλιου στα μελανοκύτταρα και την παραγωγή μελανίνης στη σελίδα μας για τις κηλίδες λόγω έκθεσης στον ήλιο.

Μελατονίνη   

Η μελατονίνη, φυσική ορμόνη που παράγεται από την επίφυση του εγκεφάλου, βοηθά στον έλεγχο του ρυθμού των σταδίων ύπνου και εγρήγορσης. Ονομάζεται «ορμόνη του ύπνου» γιατί είναι, πράγματι, η ορμόνη που μας προκαλεί υπνηλία.

Η έκκρισή της αυξάνεται το βράδυ. Τα επίπεδα της μελατονίνης βρίσκονται στο μέγιστο μεταξύ 2 π.μ. και 4 π.μ. και στη συνέχεια μειώνονται σταδιακά.

Για να μάθετε γιατί η μελατονίνη μπορεί να θεωρηθεί αντιγηραντική ορμόνη, συμβουλευτείτε την έκθεσή μας σχετικά με τον ύπνο και την αντιγήρανση..

Μεσοθεραπεία   

Η μεσοθεραπεία είναι τεχνική που περιλαμβάνει την έγχυση ουσιών ή φαρμάκων σε μικρές δοσολογίες στο δέρμα με ενέσιμο τρόπο. Ο συγκεκριμένος τρόπος χορήγησης συμβάλλει στην ενίσχυση και παράταση της δράσης των ουσιών αυτών.

Οι ενέσεις γίνονται με τη χρήση σύριγγας και χρησιμοποιούνται, για παράδειγμα, στην αισθητική ιατρική.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τη σελίδα μας σχετικά με τη μεσοθεραπεία.

Μικροκυκλοφορία

Ο όρος «μικροκυκλοφορία» αναφέρεται στη ροή του αίματος στα αγγεία διαμέτρου μικρότερης από 50 μικρόμετρα. Είναι οργανωμένα σε ένα ανεξάρτητο και μεγαλύτερο δίκτυο αιμοφόρων αγγείων και συμβάλλουν στην αιμάτωση του δέρματος, των βλεννογόνων και των μαλακών ιστών (λιπώδης ιστός, συνδετικός ιστός, μύες).

Η μικροκυκλοφορία είναι θεμελιώδους σημασίας καθώς τροφοδοτεί τα κύτταρα με αίμα και, συνεπώς, με τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες και το οξυγόνο που χρειάζονται για τη σωστή λειτουργία τους.

Η μικροκυκλοφορία είναι πιο έντονη κατά τη διάρκεια της νύχτας, με αποτέλεσμα την επιτάχυνση της κυτταρικής ανάπλασης. Συνεπώς, η έλλειψη ύπνου εμποδίζει την κυτταρική ανάπλαση και επιφέρει ορατά και άμεσα αποτελέσματα: θαμπή όψη της επιδερμίδας.

Ορμόνη  

Η ορμόνη, χημική ουσία που παράγεται από τους ενδοκρινείς αδένες, απελευθερώνεται στο αίμα και έχει ειδική ρυθμιστική δράση στη λειτουργία συγκεκριμένων ιστών και οργάνων.

Λειτουργεί ως διαβιβαστής χημικών μηνυμάτων και τονώνει ή παρεμποδίζει τη δραστηριότητα του υποδοχέα της.

Για να μάθετε ποιες ορμόνες εμπλέκονται στη γήρανση του δέρματος, συμβουλευτείτε τα κείμενά μας Άγχος και γήρανση και Ύπνος και γήρανση.

Ρετινόλη

Η ρετινόλη, γνωστή και ως «βιταμίνη Α», είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην όραση (πιο συγκεκριμένα στη νυχτερινή όραση). Συμβάλλει στην ανάπτυξη των οστών, στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος, στην αναπαραγωγή αλλά και στην υγεία του δέρματος και των βλεννογόνων. Επίσης, η βιταμίνη Α προστατεύει το μεταβολισμό των κυττάρων από την οξείδωση. Αυτά τα δύο στοιχεία δικαιολογούν τη χρήση της σε πολλά καλλυντικά προϊόντα αντιγήρανσης.

Η βιταμίνη Α συναντάται σε ορισμένα τρόφιμα ζωικής προέλευσης (συκώτι, αυγά, λιπαρά ψάρια, και μη αποβουτυρωμένο γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα), αλλά και σε φρούτα και λαχανικά που περιέχουν καροτενοειδή και διακρίνονται από το χαρακτηριστικό πράσινο, κίτρινο ή πορτοκαλί χρώμα τους.

Σμήγμα

Το σμήγμα, ένα μείγμα λιπαρών ουσιών, συναντάται αποκλειστικά στον ανθρώπινο οργανισμό και παράγεται από τους σμηγματογόνους αδένες. Το σμήγμα περιέχει λιπίδια, λιπαρά οξέα αναμεμειγμένα με υπολείμματα δέρματος και τριχών, αλλά και κερί (όπως η κυψελίδα). Το σμήγμα συνδυάζεται με τον ιδρώτα και τα δερματικά υπολείμματα και σχηματίζει ένα υδρο-λιπιδικό μανδύα που καλύπτει την επιδερμίδα, την εξωτερική στιβάδα του δέρματος, και την προστατεύει από εξωτερικές επιθέσεις (βακτήρια, μύκητες, υγρασία, ξηρασία...) ενώ διατηρεί την ελαστικότητά της.

Όταν υπάρχει υπερβολική έκκριση σμήγματος, το δέρμα ονομάζεται «λιπαρό». Ανακαλύψτε τις συμβουλές και τις επεξηγήσεις μας στο κείμενο για το λιπαρό δέρμα.

Υαλουρονικό οξύ

Το υαλουρονικό οξύ είναι ένα μόριο που αποτελείται από συνδυασμό σακχάρων. Υπάρχει εκ φύσεως στον οργανισμό και συγκεκριμένα στους συνδετικούς ιστούς και άλλα βιολογικά υγρά στα οποία παρέχει μεγαλύτερο ιξώδες.

Στο δέρμα, το υαλουρονικό οξύ καταλαμβάνει τον μεσοκυττάριο χώρο και συμβάλλει στην ενυδάτωση και συνοχή των ιστών. Χρησιμοποιείται στα καλλυντικά προϊόντα για τις ενυδατικές του ιδιότητες, αλλά και ως προϊόν γεμίσματος (filler) στις ενέσιμες θεραπείες στην αισθητική ιατρική.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το θέμα αυτό, διαβάστε τις συμπληρωματικές πληροφορίες μας για το υαλουρονικό οξύ, καθώς και το κείμενό μας σχετικά με τις ενέσεις υαλουρονικού οξέος..

Υπεριώδης ακτινοβολία  

Η υπεριώδης ακτινοβολία, ή ακτίνες UV, είναι ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία αόρατη στο ανθρώπινο μάτι και προέρχεται κυρίως από τον ήλιο.

Οι υπεριώδεις ακτίνες παίρνουν το όνομά τους από τη θέση τους: αμέσως μετά την ιώδη ζώνη του ορατού φάσματος του φωτός.

Υπάρχουν:

  • Η υπεριώδης ακτινοβολία Α (UVA), μεγάλου μήκους κύματος, υπεύθυνη για το μαύρισμα και τη σύνθεση της βιταμίνης D, αλλά και για τη γήρανση του δέρματος και την εμφάνιση εκφυλιστικών δερματικών κακώσεων.
  • Η υπεριώδης ακτινοβολία Β (UVB), μεσαίου μήκους κύματος, που προκαλεί ηλιακά εγκαύματα και εγκαύματα κατά τη διάρκεια έκθεσης στον ήλιο χωρίς αντηλιακή προστασία.

Υποδόριος ιστός  

Ο υποδόριος ιστός, η βαθύτερη στιβάδα του δέρματος, αποτελείται κυρίως από λιπώδεις ιστούς.

Μέσα από τον υποδόριο ιστό διέρχονται αιμοφόρα αγγεία. Περιέχει ιδρωτοποιούς αδένες και τις ρίζες των μακρύτερων τριχών.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το δέρμα και τις λειτουργίες του, διαβάστε το κείμενό μας για τη δομή του δέρματος.

Χόριο

Το χόριο είναι μια από τις τρεις στιβάδες του δέρματος και βρίσκεται ανάμεσα στην επιδερμίδα (την εξωτερική στιβάδα του δέρματος) και τον υποδόριο ιστό (τη βαθύτερη στιβάδα του δέρματος). Προστατεύει τις υποδερμικές περιοχές και ελέγχει την απώλεια θερμότητας από το σώμα. Επιπλέον, τρέφει την επιδερμίδα.

Αποτελείται από:

  • Ινοβλάστες, οι οποίοι παράγουν τις ίνες και μετά τις καταστρέφουν προοδευτικά με την πάροδο του χρόνου
  • Κολλαγόνο, το οποίο κάνει το δέρμα σφιχτό και σφριγηλό
  • Ελαστίνη, η οποία προσδίδει ελαστικότητα στο δέρμα
  • Νερό
  • Πρωτεΐνες
  • Κύτταρα και ίνες συνδετικού ιστού (συνδέουν τους διαφορετικούς ιστούς και τα όργανα).

Για περισσότερες πληροφορίες για το δέρμα και τις λειτουργίες του, διαβάστε το ειδικό μας κείμενο σχετικά με τη δομή του δέρματος.

Ωμέγα 3 (Ω-3)

Τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα συμμετέχουν στη δομή του νευρικού συστήματος και από αυτά, ιδιαιτέρως σημαντικά είναι τα Ω-3 λιπαρά οξέα γιατί ο οργανισμός αδυνατεί να τα συνθέσει. Συνεπώς, είναι σημαντική η πρόσληψή τους μέσω της τροφής. Τροφές που περιέχουν Ω-3 είναι κυρίως τα λιπαρά ψάρια (τόνος, σκουμπρί, σαρδέλα, ρέγκα) αλλά και το κραμβέλαιο, το σογιέλαιο, το καρυδέλαιο και το λινέλαιο.

Για περισσότερες πληροφορίες, διαβάστε το κείμενό μας σχετικά με τη διατροφή και τα αποτελέσματά της στο δέρμα.

Ωμέγα 6 (Ω-6)

Είδος πολυακόρεστου λιπαρού οξέος που διαδραματίζει προληπτικό ρόλο στις φλεγμονώδεις διεργασίες. Τα Ω-6, όπως και τα Ω-3, είναι απαραίτητα γιατί ο οργανισμός δεν γνωρίζει πώς να τα συνθέσει από μόνος του: συναντώνται σε ελαιώδεις καρπούς και φυτικά έλαια (κραμβέλαιο, ηλιέλαιο, καλαμποκέλαιο, έλαια από ξηρούς καρπούς, σπόρους σταφυλιού, μποράγκου και νυχτολούλουδου).

Για περισσότερες πληροφορίες, διαβάστε το κείμενό μας σχετικά με τη διατροφή και τα αποτελέσματά της στο δέρμα.

Υιοθετήστε ένα νέο τρόπο ζωής

Υιοθετήστε ένα νέο τρόπο ζωής