You are here

Περίληψη

Η επιστήμη της διατροφής είναι αυτή που μελετά την επίδραση της τροφής στον οργανισμό. Λαμβάνει υπόψη τις διατροφικές συνήθειες και μελετά τις επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό.

Το ταξίδι της τροφής

Πρώτα, μια μικρή επανάληψη στο μάθημα της βιολογίας!

Γνωρίζετε ότι μετά τη μάσηση και την κατάποση, η τροφή εισέρχεται στο πεπτικό σύστημα και διασπάται σε μικροσκοπικά μόρια, τα οποία στη συνέχεια μεταφέρονται μέσω του αίματος στα διάφορα όργανα του ανθρώπινου οργανισμού.

Η επιδερμίδα, όπως και τα άλλα όργανα, χρησιμοποιεί τα μόρια που λαμβάνει για:

  • ανάπλαση
  • εξασφάλιση ενέργειας
  • διατήρηση των κυττάρων της
  • προστασία
  • ίαση

Η χημική διαδικασία εμπλέκεται στη γήρανση της επιδερμίδας

Ορισμένες τροφές θεωρούνται επιταχυντές της γήρανσης της επιδερμίδας γιατί πυροδοτούν δύο συγκεκριμένες χημικές αντιδράσεις στον οργανισμό.

  • Το οξειδωτικό στρες, το οποίο προκαλείται όταν οι ελεύθερες ρίζες, που παράγονται από ορισμένες τροφές, βλάπτουν το DNA και τις κυτταρικές μεμβράνες, υπερτερούν σε αριθμό από τα γνωστά μας αντιοξειδωτικά, τα μόρια που προστατεύουν τον οργανισμό. Αυτό συμβαίνει όταν ακολουθείται μια διατροφή που δεν είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, θρεπτικά στοιχεία και απαραίτητα λιπαρά οξέα
  • Η γλυκοζυλίωση, μια σχετικά περίπλοκη χημική αντίδραση στο χόριο που συχνά προκαλείται από διατροφή πλούσια σε σάκχαρα και πρωτεΐνες, αλλοιώνει τις μεμβράνες των κυττάρων της επιδερμίδας.

Ανακαλύψτε επίσης...

Υιοθετήστε ένα νέο τρόπο ζωής

Υιοθετήστε ένα νέο τρόπο ζωής